Снимка: БулфотоВажна тема за потребителите в България в следващите дни, седмици

...
Снимка: БулфотоВажна тема за потребителите в България в следващите дни, седмици
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Депутатите спешно да ремонтират Закона за банките

Снимка: Булфото

Важна тематика за потребителите в България в идващите дни, седмици и месеци ще стане тази за обслужването на задълженията и заемите към банките.

По тази тематика Novini.bg потърси за коментар дългогодишната финансова експертка и синдикалист от " Подкрепа " Мика Зайкова.

Ето какво обясни тя:

" На 2 април т.г. Европейският банков орган разгласява насоки по отношение на законодателните и частни мораториуми върху заплащанията по заемите по отношение на зародилите усложнения, заради международната пандемия от ковид. Още на идващия ден Българска народна банка одобри неговите насоки, макар, че към момента не сме в Еврозоната, към която е въпросният ЕБО. Българска народна банка разпореди на комерсиалните банки да си основат някакъв ред и документ, с които да се работи в рецесията. Тези дни Българска народна банка утвърди Ред за отлагане и споразумяване на изискуемите отговорности към банките и техните дъщерни сдружения по отношение на изключителното състояние. Става въпрос за заемите, които са вземали частни лица и компании. Одобрени са вероятни механизми по какъв начин да става това:
Основно изискване да можеш да си отсрочиш задължението, е към 1 февруари постоянно да си си погасявал борча или да имаш най-много 90 дни забавяне. 
Всяка една банка има право да сътвори собствен ред във връзка с разсрочванията. Първо, отлагане на главницата и лихвата. Трябвада се има поради, че отсрочването не може да трае повече от 6 месеца и трябвада завърши най-късно на 31 декември т.г. - това е гратисен интервал. Щом той изтече се прави погасителен проект, който не може да усилва вноските и хората няма да бъдат натоварвани в допълнение.
Второ, може да се отсрочи единствено главницата по вземанията. То също е за 6 месеца, само че ще би трябвало да се внасят единствено лихвите. След шестте месеца отново се прави погасителен проект за отсрочването.
С две думи - прави се отсрочване на дължими заплащания с 6 месеца. Валидно е от 1 март и приключва най-късно на 31 демеври. Аз обаче желая да подчертавам, че всичко това не е бива да се вкарва единствено с някакъв документ,защото дефакто си е смяна на Закона за банките. Ето за какво считам,че народните представители би трябвало да съберат и да създадат нужните промени в този закон. Независимо от изключителното състояние, не е редно да се вкарват промени, които нарушават действителен закон. "  

Ще си разреша към думите на специалиста да прибавя единствено, че в обществото ни не се водят задоволително диалози по тази тематика, а тя е значима за доста български фамилии. Над 2,47 млн. българи имат заеми, а някои от тях имат и повече от един, сочи статистика на Българска народна банка. Още към декември 2018 година в Централния кредитен указател има 2,475 млн. кредитополучатели. Това значи, че съвсем всеки българин, който съгласно статистиката е в трудоспособна възраст, има заеми. Заради всички тях е значимо да се създаде съвършен механизъм за сегашния интервал. Ако няма единна процедура, както примерно в Италия, където властта пое изплащането на част от лихвите за 3 месеца, то се чака голям безпорядък. Освен, че по никакъв начин не е обективен метода банката да се договаря самостоятелно с всеки един от потребителите. Т.е. тя да избира по свое осмотрение на кого да помогне, и на кого да взема парцела. Това може да се случи, в случай че няма единни и ясно написани правила в закона. 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР